VAR biedt zekerheid bij tijdelijk praktijkwerk derde

Verwarring in (para)medische sector
Soms is het voor een opdrachtgever in de (para)medische sector niet helemaal duidelijk in welke hoedanigheid een derde de opdrachten uitvoert.

Is deze derde bijvoorbeeld een fysiotherapeut in dienstbetrekking, is er sprake van freelance inkomsten, van een zelfstandig ondernemer of van een ondernemer met een eigen BV? Om in dit soort zaken duidelijkheid te scheppen, is de zogenaamde ‘Verklaring arbeidsrelatie’ (kortweg ‘VAR’) uitgevonden. Hierin bepaalt de fiscus, op basis van door de derde verstrekte informatie, van welke situatie er sprake is. Als opdrachtgever kunt u dan hiervan uitgaan. Wat moet u verder weten?

“Au, mijn rug”, zegt de fysio ... Stel dat u een praktijk voor fysiotherapie runt. U heeft zes fysiotherapeuten en een secretaresse in dienst. Op een slechte dag gaat tijdens het behandelen van een patiënt één van uw fysiotherapeuten door zijn rug. De conclusie is dat u uw werknemer minstens een maand kwijt bent. Gelukkig kent u iemand die u tijdelijk uit de brand helpt. Dan is het van belang welke VAR hij kan tonen.