Subtop accountantskantoren gaat halveren'

Begin deze maand was directeur Ruud Pondman van accountantskantoor Flynth de eerste die zich in het Financieele Dagblad openlijk aan deze voorspelling waagde. Hij zei dit naar aanleiding van de beoogde fusie tussen Gibo Groep en Flynth. Hij krijgt bijval van Jan Wietsma van het financieel adviesbureau Full Finance.

"Aan de bovenkant van de markt zal de accountancy snel kleiner worden", aldus Wietsma. "Dat komt vooral doordat de kosten voor ICT dermate groot worden dat veel kantoren die niet meer alleen kunnen dragen. Technologie maakt tijd- en plaatsonafhankelijk werken mogelijk en stelt real time informatie beschikbaar, waardoor ook nieuwe vragen ontstaan."

Een andere aanleiding voor de schaalvergroting in de subtop van accountantskantoren is de prijsdruk in het mkb-segment, volgens Wietsma. "Hierdoor zijn accountantskantoren op zoek naar nieuwe businessconcepten. Door het ontwikkelen van nieuwe diensten, neemt het onderscheidend vermogen van de traditionele dienstverlening terug."

Met name de kantoren vanaf 25 medewerkers krijgen het zwaar te verduren, zo meent Wietsma.  "Daar zullen vooral banen sneuvelen op mbo-niveau. Ik denk dat een derde van de mbo'ers wordt weggeautomatiseerd. Dit zal de personeelskrapte niet verlichten, want de vraag naar hoger opgeleid blijft. De schaarste aan talent zit juist daar."

De kleinere kantoren zullen zich weten te handhaven, voorspelt Wietsma. "Dat zijn de papa- en mama-firma's die lokale markten bedienen en aantrekkelijk zijn door hun directe nabijheid."
 
Lees verder op accountant.nl