Lever je goederen of diensten aan btw-ondernemers binnen de EU?

Opgaaf ICP
Nu zijn ook diensten aan btw-ondernemers binnen de EU opgenomen. De opgaaf is de ?Opgaaf ICP? (Intracommunautaire Prestaties) geworden. Zorg dat deze gegevens aansluiten op de gegevens in je btw-aangifte en de btw-aangiften van je klanten. De belastingdiensten van de EU-landen gebruiken de ?Opgaaf ICP? bij het controleren van je aangiften.

Diensten zijn bij jouw klant belastbaar in de periode waarin je de dienst verricht. Vermeld de dienst in de opgaaf over het tijdvak waarin je de dienst verricht. Het draait dus niet om de factuurdatum. Bij goederen moet je de btw juist berekenen over de periode waarin de factuur verzonden wordt en uiterlijk in de maand nadat je de goederen geleverd hebt.

Enkele diensten hoeven niet opgenomen te worden in de btw-listing. Het gaat dan om diensten in verband met onroerend goed, cultuur, kunst, sport, wetenschap, ontspanning of onderwijs, restaurants en cateringbedrijven, personenvervoer, en verhuur van een vervoermiddel voor maximaal 30 dagen of schip voor maximaal 90 dagen.