Langer recht op btw-teruggave buitenland

Reden is dat een nieuw elektronisch systeem voor de teruggave van buitenlandse btw-uitgaven in enkele landen is vertraagd. De EU-landen moesten de nieuwe site voor de teruggave op 1 januari klaar hebben. Sommige landen kregen dat echter pas in mei voor elkaar, wegens allerlei technische problemen.

De Europese Commissie vraagt de EU-landen bovendien om de techniek voor de websites voor de btw-teruggave meer te harmoniseren.

Niet gelukkig met voorstel
Ondernemersorganisaties TLN en EVO zijn niet geheel gelukkig met het voorstel. 'Hoewel het goed nieuws is dat ondernemers meer tijd krijgen om hun verzoeken van 2009 in te dienen, is er ook een risico dat de problemen met de buitenlandse btw minder snel worden opgelost', aldus de organisaties.

Sommige transportbedrijven hebben al een half jaar voor tonnen aan buitenlandse btw uitstaan en konden in mei geen vakantiegeld uitbetalen aan hun werknemers, stellen TLN en EVO.

Soort niemandsland
Volgens de organisaties worden veel verzoeken om teruggave nu om technische redenen afgewezen of blijven zweven in een soort niemandsland.

Nadat ondernemers hun teruggaafverzoek hebben ingediend en de Belastingdienst het verzoek heeft doorgestuurd naar de lidstaat van teruggaaf, horen ondernemers vervolgens maandenlang niets. Ook is het onzeker of de betreffende lidstaat het verzoek wel in behandeling heeft genomen.
 
Dit artikel verscheen eerder op zibb.nl