Kwartaalaangifte btw kan ook nog in 2011!

Hoezo crisismaatregel?
Tot voor kort was de vraag of je je btw per maand of per kwartaal af moest dragen afhankelijk van het per saldo te betalen bedrag. Boven een bepaalde grens was je verplicht maandaangifte te doen. Met het oog op de economische crisis in 2009 kregen ondernemers de vrije keus. Je kon er dus zelf voor kiezen of je per maand of per kwartaal aangifte deed.

Tip.
In het Belastingplan 2011 is besloten deze maatregel ook volgend jaar te handhaven.

Voordelig toch, later afdragen?
Als je voor je bouwbedrijf per kwartaal aangifte doet, hoef je ook pas een maand na het kwartaal te betalen.  Je krijgt dus als het ware rentevrij uitstel van betaling. Bovendien heb je gemiddeld meer geld in kas, wat ook je liquiditeit verbetert.

Dat de maatregel de moeite waard is, blijkt wel uit de cijfers. Van de 200.000 ondernemers die voor een kwartaalaangifte in aanmerking kwamen, heeft de overgrote meerderheid hier inmiddels ook voor gekozen. Alleen als de wijziging naar een kwartaalaangifte ongunstig is, zal men hier in de regel niet voor kiezen, hoewel het minder vaak aangifte hoeven doen uiteraard ook minder administratieve lasten met zich meebrengt.

Wanneer is het ongunstig?
Het is bijna altijd voordeliger om over te stappen op een kwartaalaangifte.

Let op.
Alleen als je btw terugkrijgt, ligt dit anders, want dan krijg je bij een kwartaalaangifte ook later 
je geld terug. Dit zou zich voor kunnen doen als je werk verricht waarop het lage btw-tarief van 6% van toepassing is. Je brengt dan namelijk 6% btw in rekening, terwijl op het gros van je aankopen 19% btw kan zitten. Ook als iemand veel exporteert, kan dit voorkomen, want daarvoor geldt een btw-tarief van 0%.

Incidenteel voordeel, wat nu?
Het kan best zijn dat je in de regel btw moet afdragen, maar in een bepaald tijdvak juist btw terugkrijgt. Bijvoorbeeld als je in dat tijdvak veel investeringen doet. Houd in je achterhoofd dat je altijd kunt vragen om weer maandelijks een aangifte in te dienen. Ook dit dien je schriftelijk aan te vragen en je moet rekenen op een beslistermijn van maximaal zes weken. U kunt ook weer terug switchen, maar dat kan alleen per heel aangiftetijdvak. Aan een maandaangifte bent u dus minstens drie maanden gebonden.

Jaaraangifte kan ook.
Ondernemers die in een jaar per saldo maar weinig btw hoeven af te dragen, kunnen ook kiezen voor een jaaraangifte. Per saldo moet je in een jaar dan minder dan € 1.883,- aan btw afdragen.

Ook nu kan je ervoor kiezen een maand- of kwartaalaangifte te doen als dit voordeliger voor je is, maar daar zit je dan wel voor de rest van het aangiftetijdvak aan vast.

Hoe wijzig ik mijn aangiftetijdvak?
Als je nu nog per maand je btw-aangifte doet en je wilt dit veranderen naar een kwartaalaangifte, dan moet dit in het systeem van de Belastingdienst gewijzigd worden.

Daarom moet je een schriftelijk verzoek indienen bij de Belastingdienst. Binnen een periode van zes weken wordt op je verzoek beslist. Houd er dus rekening mee dat de overgang enige tijd kost.
 
Dit artikel verscheen eerder op https://ondernemingsdatabank.indicator.nl