Kun je ondernemerschap leren?

Ondernemerschap kun je wel degelijk leren. Door te ondernemen, leer je ondernemen. Met andere woorden, je moet gewoon beginnen. Op de vraag aan Van der Most: “Wat zou u anders hebben gedaan, als u het allemaal opnieuw mocht doen?”, antwoordde hij dat hij dan nog eerder voor zichzelf begonnen was. Je moet niet te veel leren, maar op tijd voor jezelf beginnen, voegde hij er nog aan toe. Kennelijk ziet hij nu in wat hij toen zelf niet heeft gedaan, althans, dat is wat hij heeft geleerd. Ook Van Gaal heeft veel geleerd, maar tijdens het ondernemen zelf.

Kan iedereen dan ondernemen? Nou, een bepaalde mate van aanleg en motivatie heb je wel nodig. Je moet het inderdaad, zoals Van Gaal stelt, echt graag willen. Met ondernemen is het net als met voetbal. Iedereen kan tegen een balletje aantrappen, maar niet iedereen wordt profvoetballer. En zelfs een profvoetballer moet veel oefenen.  Hoe eerder je daarmee begint, hoe meer tijd er is om te oefenen.

Leren ondernemen wordt een stuk makkelijker met een ondernemerscoach. Er zijn recente wetenschappelijke publicaties (pdf) waarin het positieve effect van ondernemerscoaching wordt aangetoond en daarmee dat ondernemerschap te leren is. In het project IkStartSmart bijvoorbeeld, waarin (lokale) overheden en bedrijfsleven samenwerken, zijn startende en gevestigde ondernemers gecoacht in het ontwikkelen van hun ondernemerschap. Aan het einde van het project, dat ongeveer een jaar duurde, was het ondernemerschap van de deelnemers aantoonbaar gegroeid. Met veel meer vertrouwen in zichzelf en hun ondernemerschap wilden ze er tegen aan gaan.
 
Dit artikel verscheen eerder op businessbox.nl