In 2011 duidelijkheid over verplichtstelling SBR'

Rob Kuipers zegt dit in een artikel in het decembernummer van 'de Accountant'. Sinds een jaar coördineert hij de invoering van SBR bij de rijksoverheid. "De gezamenlijke slagkracht van de Belastingdienst, Kamers van Koophandel, het CBS en Logius, het digitale overheidsportaal, kon beter. Het is mijn taak om daarop te sturen.

Als rijksregisseur heeft hij slechts directe invloed op ontwikkelingen binnen de rijksoverheid.

"Ik kan niets afdwingen. Als het ergens niet goed loopt, kan ik bij de top van de desbetreffende organisatie aan de bel trekken. Vervolgens blijken zaken dan vaak wel mogelijk."

Met de 'markt' kan hij alleen maar via overleg proberen tot afspraken te komen. Daarom praat hij met onder meer NIVRA en NOvAA, accountantskantoren, banken, de softwarebranche en met werkgeversorganisaties.

Volgens Kuipers zitten de overheidsdiensten inmiddels op één lijn en zijn ze klaar voor het ontvangen van gegevens in SBR. Nu is het aan de marktpartijen om ook echt in grote aantallen aan te leveren.

Om dat proces te versnellen, lijkt het hem redelijk dat op enig moment de overheid de partijen die informatie aanbieden verplicht om dat in SBR te doen.

Kuipers: "Je kunt heel lang over zaken blijven praten, maar er komt onherroepelijk een moment dat je ook die stap zult moeten zetten. Voor alle duidelijkheid: ik geloof pertinent niet in een big bang. Ik pleit voor een geleidelijke verplichte invoering. Dat moet dan per gegevensstroom gebeuren. Ik kan me voorstellen dat het binnen de Belastingdienst, de grootste partij aan overheidskant, voor de hand ligt om te beginnen bij het verplichtstellen van SBR bij de btw-aangifte. Want dat is een van de gemakkelijkste gegevensstromen. Maar het is aan de Belastingdienst om dat te bepalen."
 
Dit artikel verscheen eerder op accountant.nl