Extra fiscale aftrekpost in 2009? Optimaliseer je pensioen of betaal nog v??r 1 april a.s. een lijf

Pensioen voor de DGA
Het opbouwen van ?echt? pensioen is voorbestemd aan werknemers, waaronder directeurgrootaandeelhouders. Ben je ondernemer zonder BV, dan kan je geen ?echt? pensioen opbouwen en moet je het doen met de oudedagsreserve en de lijfrente.

Aftrekpost in 2009. Het toekennen of verhogen van pensioenrechten kan nog leiden tot een aftrekpost over 2009. Daarvoor moet je pensioenovereenkomst aan alle voorwaarden voldoen. Heb je door de economische crisis een slecht jaar gehad, dan kan het zijn dat een extra aftrekpost je in 2009 niets oplevert. Je kunt dan beter een jaar wachten.

Inkoop van oude jaren. Heb je w?l iets aan een extra aftrekpost in 2009, let dan op: Veel DGA?s hebben weinig pensioen opgebouwd gedurende de tijd dat zij nog geen eigen bedrijf hadden. Als dat ook voor jou geldt, kan je dat nog herstellen door extra pensioen bij je BV in te kopen. Dat is mogelijk voor dienstjaren die liggen v??r 8 juli 1994. Dus: was je v??r 8 juli 1994 in dienst bij een andere werkgever en bouwde je daar weinig pensioen op? Laat dan nog eens naar de mogelijkheden kijken om over die jaren alsnog pensioen op te bouwen bij je eigen BV.

Let op. Deze extra opbouw moet wel binnen je pensioenovereenkomst passen, dan kan je de last nog op 2009 laten drukken. Zo niet, dan moet je jouw pensioenovereenkomst op dat gebied aanpassen.

Lijfrente nog interessant? Het afsluiten van een lijfrente is fiscaal alleen interessant als je een pensioentekort hebt. Alleen dan is de premie fiscaal aftrekbaar. Een pensioentekort kan je bijvoorbeeld hebben vanwege de bijtelling voor de auto van de zaak. Tip. Betaal je de lijfrentepremie v??r 1 april 2010, dan mag je de premie in je aangifte inkomstenbelasting 2009 aftrekken. In 2011 vervalt deze mogelijkheid. Omdat het vaststellen van een pensioen(tekort) zeer ingewikkeld is, moet je jezelf in alle gevallen laten bijstaan door een adviseur.

Pensioen (IB-)ondernemer
Ondernemers met een eenmanszaak, Vof of maatschap moeten het doen met de oudedagsreserve.

Oudedagsreserve
De oudedagsreserve is een echte aftrekpost waar iedere IB-ondernemer recht op heeft. Mits je voldoet aan het urencriterium (in 2009 minstens 1.225 uur gewerkt voor je bedrijf) en jevoldoende ondernemingsvermogen hebt. De aftrek bedraagt 12% van uw winst met een maximum van ? 11.590,-.

Let op. Het gevaar is dat de reserve na een aantal jaren fors is toegenomen. Op een moment, uiterlijk op het moment dat je jouw onderneming verkoopt of be?indigt, moet je de oudedagsreserve bij een verzekeraar onderbrengen. Op dat moment moet je genoeg geld hebben om een lijfrenteverzekering bij een verzekeraar aan te kopen.

Lijfrente als extra aftrekpost.
Wil je een extra aftrekpost? Dan moet je denken aan een lijfrente. Maar net als bij de DGA geldt dat je een pensioentekort moet hebben, wil de lijfrente fiscaal aftrekbaar zijn. Let op. Betaal de premie v??r 1 april 2010! Alleen dan kan je de premie in uw IB-aangifte 2009 aftrekken!

Kortom
Optimaliseer je pensioen of betaal  nog v??r 1 april a.s. een lijfrentepremie. Dat geldt zowel voor jou als DGA als voor jou als ondernemer in de inkomstenbelasting.