De controlecamera is nu op ? gericht!

Kenteken
Veel in de grote stad gebeurt anoniem. Hetzelfde geldt voor het op de snelweg voortrazende verkeer. Niemand weet wie in welke auto zit. Maar politie en (vooral ook!) de fiscus weten daar inmiddels wel raad mee. Door camera’s, scanners en computers aan elkaar te koppelen en razendsnel met elkaar te laten communiceren worden plegers van strafbare feiten, fiscale fraudeurs en wanbetalers van de weg gehaald. En die automobilist kan dan kiezen tussen ‘afrekenen’ of ‘lopen’. Wordt er niet betaald, dan is de auto in ieder geval een mooi verhaalsobject. Beslag op een auto is immers zo gelegd. Een grote verkeerscontrole leverde onlangs nog ruim twee ton aan openstaande belastingschulden op.

Grensovergangen, enz.
De fiscus scant ook kentekens op locaties waar veel auto’s verwacht worden (grensovergangen, bouwmarkten, evenementen). Zo worden rijders van een auto van de zaak (BV) die aangeven enkel zakelijk te rijden om zo hun fiscale inkomstenbelastingbijtelling (van meestal 25%) te ontlopen, toch in de kraag gepakt.

Controlesysteem
Bij ANPR (voor de liefhebbers: ANPR staat voor ‘automatic number plate recognition’) worden via een camera kentekens geregistreerd. Het gescande kenteken wordt daarna via een grote en zeer snelle computer nagetrokken. Heeft de computer beet dan ‘zegt-ie piep’. De politie, fiscus, enz. heeft dan alle gegevens binnen handbereik en kan de automobilist staande houden. Die gegevens hebben onder meer betrekking op openstaande boetes of aanslagen, ontzeggingen van de rijbevoegdheid, onverzekerd rijden of rijden met een ongeldige APK. Maar dat is nog niet alles! Wie knoeit met de kilometeradministratie van de auto van de BV of overweegt dat te doen, moet goed bedenken dat de fiscus alle bonnen uit Leeuwarden zó kan inzien en kan zien of de ‘fraai opgetuigde’ km-administratie wel klopt! Navorderingen tot en met vijf jaar terug met boetes daarbovenop liggen dan zo op de deurmat.

Niet meteen wakker liggen?
Via ANPR wordt u pas van de straat gehaald nadat eerder al een aanmaning, een dwangbevel en een hernieuwd bevel is uitgebracht. Wie ‘simpelweg’ vergeten is de eerste acceptgiro tijdig te posten, hoeft dus niet meteen wakker te liggen!
 
Dit artikel verscheen eerder op ondernemingsdatabank.indicator.nl