Blog Pascale Petiet: Het Nieuwe Lezen

Als je de woorden heb gescand heb je meteen begrepen waar de tekst over gaat. Je stelt het kader vast en bepaalt daarna of je dieper op de tekst in wilt gaan. Dieper ingaan op de tekst kun je door hyperlinks. Dan heb je het meteen begrepen .

Efficiënt informatie tot je nemen
We lezen een tekst niet meer, we scannen een tekst op begrippen. Is dat niet hoe ons brein ook werkt? Wij denken in begrippen (tags), niet in zinnen. Dat was altijd al zo. We worden nu overvoerd door informatie door internet en daardoor gaat het brein efficiënter werken. We lezen daarom niet meer, maar scannen eerst. Daarna bepalen we of we de tekst gaan lezen.

Verkoop e-book's verdrievoudigd
In 2010 is de verkoop van e-books verdrievoudigd en zijn er in Nederland 345.000 e-books verkocht. Dat valt in het niet bij de 45 miljoen papieren boeken die in 2009 in Nederland werden verkocht.  De e-books zijn tot nu toe 2 dimensionale boeken. Veel anders dan het papieren boek zijn ze nog niet. Het wordt pas echt leuk als er 3-D boeken ontstaan. Boeken, waarbij je door kunt klikken op plaatjes, video's en nadere uitleg als je ergens dieper op in wilt gaan. Een digitaal 3-D boek kan voor een studie of een manual ook heel functioneel zijn.
 
Lees verder op werken20.nl , een website waar Pascale Petiet voor schrijft.