Auto van de zaak en uw vrije tijd: Wat mag?

Bijtelling
De fiscus heeft de jacht geopend op de zakelijke rijder die voor de ‘nuloptie’-bijtelling kiest. Juist die groep ligt onder een vergrootglas als het gaat om mobiliteit en vrije tijd en vakantie. De gangbare oplossing is een privé-auto, maar steeds vaker valt de keuze op een motor of scooter van de zaak.

Woon-werkverkeer en zakelijke ritten vallen dan buiten de bijtellingregeling. Alleen voor privé-kilometers moet opgave worden gedaan voor de inkomstenbelasting. Een kilometerboekhouding is daarbij niet nodig: bij twijfel ligt de bewijslast bij de Belastingdienst.

Dat zal niet meevallen, zoals ze heel gevat bij Koops Furness Lease op de website melden: ‘Zolang je als zakenrijder maar een redelijk aantal privé-kilometers opgeeft.’ Zo niet, dan hoeft de fiscus immers alleen te bewijzen dat er, al is het maar een enkele keer, privé is gereden. Een onzinnig risico voor een paar honderd euro per jaar. Want daarover gaat het voor de meeste zakenrijders. Je rekent immers met de werkelijke kosten per kilometer.
 
Lees verder op dezaak.nl