Auto naar priv?; wat met de btw?

Bij aankoop btw afgetrokken
De verkoop van een auto die door een ondernemer in zijn bedrijf is gebruikt, waarvoor bij de aanschaf btw in aftrek is gebracht, is belast met btw. Bij verkoop van de auto dient door de ondernemer ook weer btw in rekening te worden gebracht.
 
Bij aankoop geen btw afgetrokken

Als bij aanschaf de btw niet in aftrek is gebracht maar is de auto op de balans van de onderneming gezet, dan is de ondernemer over de verkoop wel btw verschuldigd. U kunt de auto dus niet zonder extra btw-heffing naar privé overhevelen.

 
Wat is een ‘marge-auto’?
Vaak worden de termen ‘marge-auto’ of ‘btw-auto’ gebruikt, maar wat wordt hier nou eigenlijk mee bedoeld?
 
Marge-auto
Een particulier die een auto koopt, kan de btw die bij de aanschaf in rekening is gebracht niet terugkrijgen. Wanneer deze auto later aan een handelaar wordt verkocht, wordt door de particuliere verkoper geen afzonderlijke btw berekend. De auto is dan een ‘marge-auto’.
 
Zakelijk
Koopt u als ondernemer een auto waarbij BTW in rekening wordt gebracht en u de btw in aftrek brengt, dan is de auto een zogenaamde ‘btw-auto’.
 
Naar privé
Het overbrengen van de auto naar privé wordt voor de btw aangemerkt als een levering en wordt gelijkgesteld met de verkoop van de auto. Bij verkoop moet er btw over de vergoeding worden berekend. De vergoeding is gelijk aan de waarde in het economisch verkeer.
 
Taxatie
Wij raden je aan de auto door een erkende dealer te laten taxeren voordat je deze uit de zaak haalt. Dat voorkomt discussie achteraf met de Belastingdienst over de waarde van de auto.
 
november 2014